ADVENT – USPOSABLJANJE ZA ŽIVLJENJE

ADVENT – USPOSABLJANJE ZA ŽIVLJENJE

Kdor zreducira advent le v časovni okvir, ta je božič  v osnovi napačno razumel – in pravega božiča ne bo mogel praznovati. Advent hoče biti več kot čas, več kot tedni pred svetim večerom. Advent je priprava na življenje.

Vse podobe in simboli, ki so bili prvotno povezani z adventom, nas opozarjajo na to – in adventne pesmi so pesmi upanja in hrepenenja. In tega hrepenenja po življenju ne smemo omejiti na nekaj tednov v letu, ki so povrhu še prežeti s pretirano dejavnostjo in hitenjem. Adventno živeti – 365 dni v letu!

Pa vendar potrebujemo prav ta čas, te adventne tedne. V vsakdanu vedno znova izgubljamo svoje hrepenenje – tako potrebujemo ta čas, Božjo besedo pri mašah, svetlobo svečk in adventne pesmi, da se spomnimo na to, kaj bi lahko bilo. Potrebujemo advent, da se naučimo adventno živeti – da se iz pustolovščine adventa kaj naučimo za pustolovščino življenja. Potrebujemo konkretni praznik, potrebujemo te tedne, da se vedno znova uvajamo v takšno življenjsko držo on naravnanost. Potrebujemo pesmi, v katerih izrazimo svoje hrepenenje, potrebujemo naraščajočo luč na svečkah adventnega venčka, potrebujemo mnoge male božične skrivnosti in šelestenje darilnega papirja, potrebujemo mirne ure za pisanje božične pošte, da lahko oddaljenim prijateljem pošljemo prisrčno misel, potrebujemo zornice, božično devetdnevnico s tolažilnimi besedami preroka Izaija, te adventne tedne potrebujemo, da se vedno znova učimo hrepeneti, slišati obljube in gledati za zvezdo.

 

To, kar v teh dneh živimo, naj nam pomaga, da enajst mesecev leta preživimo v tem duhu. In prav v tem je sreča adventa – zato ga ne smemo izpustiti, da bi nam kar tako pobegnil.

(Andrea Schwarz, Moj resnični božič)