DUHOVNIK TRETJEGA TISOČLETJA

DUHOVNIK TRETJEGA TISOČLETJA

 

Ali dovolj ljubimo?

Ali dovolj ljubimo svoje duhovnike, jih dovolj podpiramo? Ali čutijo našo dobroto, odpuščanje in usmiljenje pred sodbo ali obtožbo? Ali zanje molimo, jih obiskujemo z dobroto, odprtostjo in z usmiljenjem?

Sveti Arški župnik je nekega dne rekel: »Ko kdo hoče napasti vero, začne napadati duhovnike.« Toda, kaj če bi pomislili na pomoč duhovnikom in jim pomagali v njihovem poslanstvu?

Namesto, da se pritožujemo nad mlačnostjo nekaterih duhovnikov, namesto raznašanja govoric o njihovih slabostih od ust do ust, poskusimo biti soodgovorni. Če kdaj pravimo, da so posvetni ali mlačni, kako so to postali? Če rečemo, da imajo neko slabost, kako so prišli do nje?

 

Imeti dobrotno srce

Do današnjih in prihodnjih duhovnikov moramo imeti dobrotno srce: ne puščajmo duhovnikov v samoti, brez možnosti za pogovor, brez prijateljev. Ali najdejo duhovniki, ki so padli in zaradi tega trpijo, v nas sodbo  ali usmiljenje? Jih imamo dovolj radi? Ali zlahka vržemo  vanje kamen, ne da bi pogledali nase?

V čem prepoznamo prave Jezusove učence? Že Učitelj sam je podal nezmotljivo znamenje: »Po tem vas bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen« (Jn 13,35). Ali čutimo ljubezen do duhovnikov?

Arški župnik je rekel: »Kakršen koli je duhovnik, vedno je orodje, ki ga Bog uporablja za širjenje svoje besede.« »Kdor vas sovraži, mene sovraži.« Naj te besede ostanejo vrezane v globino naše zavesti in se nikoli ne izbrišejo.

Škof Ancel je malo pred smrtjo zapisal besede, polne usmiljenja: »Res je, ker smo duhovniki, bi morali biti boljši kot drugi. Toda smo ljudje kakor drugi, skušani kakor drugi, pomanjkljivi  kakor drugi. Toda prosim vas, ko boste videli naše pomanjkljivosti in grehe, nas ne sodite, to bo storil Bog. Ne sodite, temveč za nas molite. Če bi vsi ti, ki nas kritizirajo, za nas molili, bi hitro postali svetniki. In predvsem, ne pustite nas samih.«

 

(André Daigneault: DUHOVNIK TRETJEGA TISOČLETJA; 3. poglavje: Duhovnik, slaboten človek; podpoglavji: Ali dovolj ljubimo? in Imeti dobrotno srce)