GOSPOD, NAUČI ME MOLITI!

GOSPOD, NAUČI ME MOLITI!

Tistega dne, ko se v vašem srcu vzbudi goreča želja po Bogu, se razveselite! Ne bo minilo veliko časa in želja se bo uresničila. Žal pa jih je veliko, ki te želje sploh nimajo. Izgubili so željo po Bogu. Če to velja za vas, ne obupajte. Ali si želite vsaj to, da bi si ga želeli? Da? Potem je vse v redu. Potem morate pridno opravljati prosilno molitev; molite za milost, da bi se srečali s Kristusom; molite, da bi se na vas izlil Sveti Duh; molite, da bi se vam vrnila želja po Bogu. Vse to, kar se pričakuje od vas, gotovo ni pretirano težko. Jutri preprosto, kot berači, sedite v Gospodovi navzočnosti in mu vztrajno nastavljajte klobuk, dokler ga ne napolni. Odgovora »Ne« ali »Pozneje« preprosto zavrnite. Gospod ima rad takšno ljubečo vztrajnost, še posebno, kadar je dar, za katerega si vztrajno prizadevamo, on sam. Bodite taki, kot je bila kanaanska žena v Mt 15, ki ni hotela odnehati niti potem, ko jo je Gospod jasno zavrnil – in kako jo je imel Gospod rad in jo je občudoval zaradi tega! Ali bodite kot stotnik v Mt 9: Ena tvoja beseda, Gospod, je dovolj; vse, kar moraš reči, je ena sama beseda. S kakšno toplino je Gospod odgovoril tudi na takšno molitev!

Jutri torej molite na ta način! Izberite si en vzklik in ga nenehno ponavljajte: »Gospod, nauči me moliti!« ali »Gospod, iz vsega srca te imam rad!«. Ali si izposodite psalmistove besede: »Mojo dušo žeja po Tebi«; »Kakor jelen hrepeni po potokih voda, hrepenim jaz po tebi«.

Lahko se zgodi, da boste čez nekaj časa utrujeni ali zdolgočaseni. Vendar vztrajajte v molitvi. Niti ena sama beseda prošnje, ki jo izgovarjate, ne gre v nič. Gospod sliši vsako besedo, ki prihaja iz vaših ust. Če s prihodom malo odlaša, da utrdi vašo vero, gotovo ne bo odlašal predolgo. In doživeli boste vznemirljivo izkušnjo, ko boste odkrili, kako neizmerna moč je v molitvi – če tega še niste izkusili.

Še nekaj lahko naredite, posebno če čutite, da ste »brezupen primer«. Lahko pridobite Marijo, da reče besedo za vas. Poglejte, kaj je zmogla doseči na svatbi v Kani! Če to storite, boste imeli naslednjo vznemirljivo izkušnjo – če je še niste imeli: namreč, da je Marijin vpliv na Jezusa neznanski in da ima človek v njeni priprošnji vir neizmerne moči, tolažbe in miru.

(Anthony de Mello, Božji dotik)