ŽIVETI BOGA V VSAKDANU

ŽIVETI BOGA V VSAKDANU

Ničesar ne morem izgubiti – toda neskončno veliko lahko pridobim. In prav v tem naj bi bilo življenje mojega vsakdana. Bog me spremlja na vseh poteh – te Božje obljube ne moremo omejiti na določen prostor in čas. Božič naj nas potrjuje v tem, da Boga živimo v svojem vsakdanu.

To pomeni, da naj dam Bogu prostor in čas, da naj to skrivnost vključim v svoje življenje. Da dam priložnost svojim sanjam, zaupam svojemu hrepenenju in najdem pogum, da vedno znova vstanem.

S tem pa ni mišljeno aktivno delovanje, ampak naše bivanje, naša življenjska drža in odnos do življenja.

Kaj to pomeni, nas lahko nauči Marija. Ničesar ni storila, je le živela – in prav zato se je v njej lahko rodil Bog, dobil roke, noge in obraz, postal človek.

Preprosto sem lahko vedno pripravljena za Božji klic, za njegov poseg v svoje življenje. Ustavim se, pogledam na Boga in pustim, da se mi približa  – in rečem »Da« – polna dvomov, polna upanja – in polna ljubezni. V hrepenenju po tem, česar še ni, iščem, upam, pričakujem. Prisluškujem, gledam, poskušam razumeti, poskušam na novo, pustim se dotakniti – in premakniti. Svojo pot hodim v imenu tistega, ki me spremlja. Preizkušam življenje, ker mi je nekdo to obljubil. Ne prodam živosti samo zato, ker bi bilo brez čustvenih pretresov lažje in ceneje. Pustim se dotakniti do tveganja, da bom ranjena.

Znam biti nežna, saj me objema sam Bog. S svojimi slabostmi sem močna, ker me Bog ljubi. Ne pustim si, da bi me premagali strahovi, ker je moje upanje večje. Verujem, da smrt nima zadnje besede. Zaupam, ker ljubezen še vedno živi.

Kdor pusti, da se ga dotakne božična Božja skrivnost, temu se odpre nov življenjski program – na videz pomembno postane nepomembno. Nebistveno naenkrat postane bistveno. Pripravljen je na to, da se mu podrejo vsi načrti, ker je v njegovo življenje prodrlo nekaj novega in večjega. Zdaj dobi pogum za odhod v drugo deželo, v deželo hrepenenja, obljubljeno deželo. Vstane in se odpravi na pot kot sveti trije kralji, kot pastirji – z obljubo v srcu, z zvezdo v očeh.

In pustolovščina se začne …

(Andrea Schwarz, Moj resnični božič)