ORATORIJ 2018

V Vrhpolju je od 20. do 26. avgusta 2018 potekal oratorij za župniji Vrhpolje in Vipava. Udeležilo se ga je okrog 90 otrok in 20 animatorjev. Letošnja nit oratorija je bil slovenski misijonar Friderik Baraga, ki je razširjal našo krščansko vero po Ameriki, zlasti med Indijanci.

Dnevi so na oratoriju potekali približno enako. Začeli smo z molitvijo in dvigom zastave, nato smo imeli krajšo lutkovno igro in takoj potem skupno katehezo. Otroci so se nato razvrstili po skupinah in se pogovarjali o igri in tematiki dneva. Dopoldan smo popestrili še z različnimi delavnicami in ga začinili s kosilom. Po obroku so imeli otroci prosti čas. Dogajanje se je nadaljevalo z »veliko igro«, ki je zahtevala ekipno sodelovanje. Dan smo zaključili z molitvijo v cerkvi in spustom zastave.

Nekatere dnevi pa so potekali malo drugače. V sredini tedna smo se odpravili na manjši pohod do Centra starejših Pristan v Vipavi, kjer smo imeli sveto mašo skupaj z oskrbovanci. Te smo še posebej razveselili, saj imajo zelo radi otroke in mlade.

V soboto zvečer smo imeli še krajšo predstavitev za starše. V njej so sodelovali otroci z različnimi točkami, ki so jih pripravili skupaj z animatorji. Oratorij se je končal z nedeljsko mašo v Vrhpolju.

Otroci in animatorji smo se v tednu zelo povezali. Doživeli smo veliko lepih in zabavnih trenutkov. Kljub vsem težavam in zapletom smo oratorij izpeljali odlično.