BOŽIČNI KONCERT 2018 – CERKEV SV. ŠTEFANA V VIPAVI

V četrtek, 27. 12. 2018, se je ob 18.30 v cerkvi sv. Štefana v Vipavi odvijal božični koncert, ki je v muziciranju združil sopranistko Lejlo Irgl, organista Dušana Ješelnika in violinista Zdravka Plešeta. Vse skupaj pa je z meditativno vezno besedo povezala v božični šopek Barbara Kunavar Tomažič.

Kot uvodna skladba je zazvenela Hitite, kristjani, ki je nekako tudi uvedla v božično vzdušje. Po pozdravnem nagovoru, v katerem je povezovalka pozdravila poslanko v Evropskem parlamentu go. Patricijo Šulin in poslanko Državnega zbora Republike Slovenije go. Evo Irgl, pa sta sledili Renerjeva Božična noč in Cerarjeva Počivaj, milo detece. Nakar so milozvočno – zaradi domiselne izbire registrov – zazvenele orgle v Premrlovi Pastorali. Po vezni besedi sta večer umirili dve božični uspavanki, in sicer Regerjeva Mariä Wiegenlied in Wigenlied Johannesa Brahmsa. Sledila je čudovita violinska Meditacija iz opere Thaïs, tej pa spet pretresljivo globoka vezna beseda. Nato sta zazveneli še dve Tostijevi skladbi, in sicer Ave Maria in Preghiera. Sledili sta spet zelo povedna vezna beseda in zaključna skladba dela, ki ga je omenjena sopranistka izvedla na koru, Večerni zvon A. Mihelčiča.

Ob koncu koncerta se je povezovalka zahvalila sodelujočim z mislijo o veselem kristjanu, ki ga najbolje opiše na listek zapisana izjava nekega vernika: »Jezus, povej Bogu, da je ustvaril lep svet.« In ta večer je bil posledica »veselega« razmišljanja. Povezovalka in avtorica veznega besedila se je še enkrat posebej zahvalila sopranistki Lejli Irgl, saj je bila pobudnica in organizatorka celotnega večera. Zahvala pa velja tudi gospodu župniku Lojzetu Furlanu, ki je bil žal odsoten, za pomoč in podporo pri oblikovanju tega čarobnega večera.

Potem so bili vsi – nastopajoči in poslušalci – povabljeni v cerkveno hišo na druženje ob kuhanem vinu in domačih dobrotah.

Ker pa je prav, da se koncert konča z glasbo, je sopranistka pred oltarjem ob spremljavi orgel in violine zapela še venček božičnih, ki ga je kronala z Gruberjevo Sveto nočjo, pri katere zadnji kitici, je pritegnila k petju celotno občestvo navzočih.

Povezava na vezno besedilo povezovalke Barbare Kunavar Tomažič:

VEZNO BESEDILO