SREČANJE ZAKONSKIH JUBILANTOV 2018

Na zahvalno nedeljo, 4. 11. 2018, so v naši župniji pri sv. maši, ob 10. uri, sodelovali zakonci jubilanti. Namreč že deseto leto zapored se zakonci jubilanti naše župnije v teh jesenskih dneh zahvaljujemo Bogu pri sv. maši za vse prejete darove, milosti in stiske zakonskega življenja. Vse to prepletanje veselih in s skrbjo prežetih trenutkov zmoremo z Božjo pomočjo živeti v zakonu kot možje in žene. Iskrenih čestitk za zgled zvestobe in podarjanja drug drugemu sta bila posebej deležna Doroteja in Jurij Robba, ki sta letos praznovala že 60. obletnico sklenitve zakona.

G. župnik Alojz Furlan nam je v svoji pridigi podal pomen zahvale, hvaležnosti, darežljivosti za vsakega kristjana v odnosu do sočloveka in Boga ter čestital zakoncem jubilantom.
Pridiga g. župnika A. Furlana.

Pridigi je sledil blagoslov vseh prisotnih zakoncev po poročnem obredniku.

Poglejmo nekaj misli, ki so jih zapisali letošnji zakonci jubilanti, ki so sodelovali pri sv. maši.

 Za uvod sta Andreja in Matija Nabergoj povedala:

»Danes, na zahvalno nedeljo, smo na povabilo gospoda župnika v skupni molitvi zbrani zakonci, ki v letošnjem letu obhajamo okroglo obletnico poroke, da bi se tudi skupaj z župnijskim občestvom zahvalili za darove in milosti, ki nam jih prinaša sveti zakon.

V današnjem evangeliju Jezus pove dve največji zapovedi: ljubi Gospoda svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo ter ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.

Prav zakonsko življenje je za nas primarni prostor, kjer si ti zapovedi prizadevamo živeti. Z zakramentom svetega zakona je v najin odnos vstopil Bog – Bog, ki ga včasih čutimo blizu in navzočega, včasih pa se od njega oddaljimo. A vendar je tu in deluje v skrivnosti svoje milosti, če mu le naredimo prostor in ga postavimo na prvo mesto.

In tu sva midva, v zakonu, ki iz ljubezni ne dela spon, ki omogoča, da rasteva – ne v senci drug drugega, temveč da drug ob drugem postajava boljša človeka ter tako ljubiva svojega bližnjega kakor samega sebe.

Naj bo ta sveta daritev zahvala za naše zakone, kjer se učimo živeti Jezusove besede in zahvala za vse darove in milosti, ki jih ob tem prejemamo.«

Barbara in Klemen Božič sta izrazila pozdrav miru s sedečim povabilom:

»Kadar ljubimo, zmoremo odpuščati in ob tem občutimo tisti pravi mir, ki prihaja k nam od Boga. Dolžni smo ga deliti naprej, zato s stiskom roke pokažimo svoje iskreno prizadevanje za medsebojni mir in ljubezen.«

Zahvalo letošnjih zakoncev jubilantov sta podala Jana in Danilo Guštin z naslednjimi besedami:

 

Hvala ti, Božja ljubezen,
za sonce, ki daje življenje,
za luno, ki določa čas,
za zvezde, ki razsvetljujejo noč.
 

Hvala ti, Božja ljubezen
za veter, ki vse premika,
za vodo, ki daje kliti in rasti.
 

Hvala ti, Božja ljubezen,
za ogenj, ki naredi jed okusno,
za zemljo, ki nam daje,
kar potrebujemo za življenje.
 

Hvala ti, Božja ljubezen,
za ljudi, s katerimi sedimo pri mizi,
za življenje, ki si ga podarjamo.
 

Hvala ti, Božja ljubezen.