SVETI MISIJON 2018 – DA BI BILI ENO


Molitev za sveti misijon:

Božji služabnik Janez Frančišek Gnidovec,
deloval si med nami in poznaš srce in dušo vipavskega človeka.
Iz nebes gledaš naše življenje in dobro veš, kaj potrebujemo.
Tvoja priprošnja in priprošnja sv. Štefana naj nam izprosita,
da bomo v času priprave, ob svetem misijonu in po njem,
deležni potrebnih milosti,
da bomo bolj ljubili Boga in bližnjega,
da bomo bolj edini in povezani med sabo,
da bomo bolj spoštovali drug drugega,
da bomo premagali ošabnost in vzvišenost
ter v ponižnosti služili Bogu in ljudem.
Tako bomo odprti za navdihe Svetega Duha rasli v veri,
gradili trdne in zdrave družine,
zmogli evangelij prenesti mladim rodovom in vsem okoli nas
ter v Božji milosti skupaj zoreli za nebesa.
Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

S to molitvijo smo na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, začeli bližnjo pripravo na sveti misijon in se za uspeh misijona priporočili božjemu služabniku Janezu Frančišku Gnidovcu ter župnijskemu zavetniku svetemu Štefanu. V zavesti, da je verjetno največja rana v naši župniji razdeljenost in neenotnost, ki preprečujeta, da bi kot živo občestvo polno zaživeli kot bratje in sestre, smo za vodilno misel misijona izbrali prošnjo iz Jezusove velikoduhovniške molitve: Da bi bili eno (Jn, 17,21). V iskreni želji, da bi se med seboj bolj povezali, smo se v času priprave začeli zbirati k skupni molitvi tudi po soseskah.

 

Sveti misijon, ki je potekal od 9. do 18. marca 2018, sta vodila frančiškana: pater Marjan Čuden, provincial, in pater Janez Papa. Ob zaključku misijona se jima je pridružil tudi pater Peter Lavrih.

P. Marjan Čuden, provincial P. Janez Papa P. Peter Lavrih

Vsak dan so nas nagovorili pri dveh svetih mašah, skoraj vsak večer pa je bilo še srečanje namenjeno eni ciljni skupini. Čez dan sta patra obiskovala družine, ostarele in bolnike, vsak dan pa sta bila na voljo tudi za osebni pogovor in spoved. Da bi pritegnili čim širši krog Vipavcev, so bila v času misijona nekatera predavanja tudi v kulturnem domu, za otroke pa sta bila organizirana dva oratorijska dneva. Vsak večer nas je misijonski zvon povabil, da združimo svoja srca v molitvi in tako z Božjo pomočjo postajamo vedno bolj eno.

Misijon smo doživeli kot čas milosti in kot spodbudo, da odrinemo na globoko in znova prebudimo v sebi vero in zvestobo Kristusu, da kot občestvo odločno stopimo na pot za njim in na tej poti tudi vztrajamo, da se iz zaspanih posameznikov zbudimo v živo občestvo, kjer se bo vsakdo čutil sprejet in obenem soodgovoren za življenje župnije. Brez ljubezni in brez vere so to nedosegljivi cilji, zato smo se v času misijona veliko ustavljali ob vprašanju ljubezni do Boga in do bližnjega ter ob svojih grehih in slabostih, ki predstavljajo ovire v našem prizadevanju, da bi bili bolj edini in povezani med sabo. Zaupamo v delovanje Svetega Duha in verjamemo, da je bil čas svetega misijona binkoštni dogodek za našo župnijo.

 

Sveti misijon smo sklenili s sveto mašo, ki jo je v nedeljo, 18. marca 2018, ob somaševanju misijonarjev in gospoda župnika Alojza Furlana daroval g. škof Metod Pirih. Na koncu le-te se je članica Župnijskega pastoralnega sveta v imenu župnije zahvalila misijonarjem.

 

Povezave:

ZAHVALA MISIJONARJEM OB SKLEPU MISIJONA

Arhiv misijonskih govorov ….

SREČANJE ZA DEKLETA IN ŽENE VIPAVA

SREČANJE ZA ZAKONCE VIPAVA

PROGRAM MISIJONA

 

Fotogalerija utrinkov iz nekaterih dogodkov ob svetem misijonu: