»HVALEŽNO SRCE«

Teden dni po Miklavževem obisku v Vipavi je v Stari šoli v Vipavi v prostorih društva Razmetano podstrešje potekala predstavitev slikanice “Hvaležno srce” in odprtje razstave ilustracij iz knjige. Obiskovalci so si lahko ogledali izjemne ilustracije, ki so nastale pod spretnimi rokami Aline Asberga Nabergoj in prisluhnili intervjuju z avtorico slikanice Tatjano Batagelj in ilustratorko.
Soustvarjalca pri izdaji knjige sta bila tudi Barbara Batagelj, ki je jezikovno pregledala besedilo in Lucijan Bratuš, ki je opravil oblikovanje in prelom.

Slikanica “Hvaležno srce” razkriva zgodbo o povprečni slovenski družini z dvema otrokoma, ki jima v življenju nič ne manjka. Toda preobilje postane njuna težava, saj otrokoma manjka prava želja. Hvaležno srce se razkrije skozi zgodbo deklice, ki si za Miklavževo presenečenje zaželi le izzivov. Miklavž ji napiše pismo z izzivi, ki ji pomagajo popraviti srce in jo usmerjajo k razmišljanju o drugih, ne le o sebi. Deklica skozi dejanja razdajanja, predvsem pa s časom in ljubeznijo, ponovno najde hvaležno in veselo srce. Ugotovi, da sreča ni povezana z materialnimi stvarmi, temveč s hvaležnostjo v srcu. S takim srcem se njen pogled na svet spremeni, postane bolj sočuten, in začne iskati načine, kako razveseliti sošolko, osamljeno sosedo in druge okoli nje. Skozi zgodbo spozna, da je največje bogastvo prav v dajanju, saj človek prejme največ ravno takrat, ko nesebično daje.

Slikanico “Hvaležno srce” lahko kupite na sedežu društva, v TIC-u Vipava ali pa jo naročite na elektronskem naslovu: razmetano.podsresje@yahoo.com

Petra Premrl Prelc