KONCERT »Melodije večnosti«

V nedeljo, 5. marca 2017, smo v župnijski cerkvi sv. Štefana prisluhnili koncertu Mešanega zbora Anton Foerster Ljubljana pod vodstvom zborovodkinje Mete Praček.

Program je obsegal skladbe, ki so nastale konec 20. in v začetku 21. stoletja v Evropi (Sloveniji), Ameriki in Avstraliji. Kot prvo smo slišali motet za mešani zbor in prstne činele O MAGNUM MYSTERIUM slovenskega skladatelja Andreja Makorja. Sledila je MISSA IN ORGANI BENEDICTIONE/Maša ob blagoslovitvi orgel/ skladatelja Damijana Močnika.

Maša je zasnovana tako, da imata zbor in orgle enakovredno vlogo in se skozi celo skladbo nenehno izmenjujeta. Skladba je nekaj posebnega, saj se v njej prepletajo sodobni zvoki v orglah in koralna melodika v zboru. Naše orgle so v vsej svoji mogočnosti tokrat zazvenele pod prsti mlade organistke Veronike Celarc. V nadaljevanju koncerta smo slišali še afro- ameriško spiritualno MUSIC DOWN IN MY SOUL (Moses Hogan) ob klavirski spremljavi Gašperja Vuge ter PAST LIFE MELODIES avstralske skladateljice Sarah Hopkins, za dodatek pa še Foersterjev VEČERNI AVE.

V letošnji sezoni je stalna zborovodkinja Damijana Božič Močnik vodenje zbora prepustila Meti, a ne brez razloga. S programom, ki ga je zbor izvajal na koncertu, se Meta pripravlja na zaključni nastop magistrskega študija glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo. Zaradi značaja skladb in potrebe po še večji polnosti zvoka so se pevcem Mešanega zbora Anton Foerster tokrat pridružili tudi nekateri pevci domačega župnijskega mešanega zbora ter drugi Metini pevski prijatelji. Že več kot štiri mesece se redno vozijo na pevske vaje v Ljubljano. Koncert v Vipavi je bila pravzaprav generalka za magistrski koncert, ki bo v nedeljo, 19. marca 2017, ob 19:00 v dvorani Kazine v Ljubljani. 

Meti in pevcem želimo vso srečo na naslednjem koncertu ter uspešno glasbeno pot.