MATERINSKI DAN V KAPELI DVORCA LANTHIERI

 

V nedeljo, 26. marca 2017, je Župnija Vipava v kapeli dvorca Lanthieri tudi letos pripravila praznovanje materinskega dne kot zahvalo mamam in očetom za ves njihov trud in delo.

Akademijo so iskrivo pričeli pevci mlajšega otroškega župnijskega zbora z zborovodkinjo Katjo Poljšak in ob instrumentalni spremljavi Vide Trošt Vidic, Domna Lemut, Matija Skapin ter Filipa Leban.

Kot se je z leti že ustalilo, je ob prazniku zbrane nagovoril župnik Alojz Furlan, tokrat o vsebini okrožnice papeža Frančiška Radost ljubezni.

Letos so večer popestrili mladi instrumentalisti: v duetu na violončelu in violini Vida in Ajda Furlan, v duetu flavte in violončela Maruša Štimec in Vida Furlan ter na harmoniki Matic Tomažič. Gostje akademije, Klapa Planta, so razveselili navzoče z zvenom dalmatinskih napevov ter znanimi slovenskimi pesmimi.

Program so prepletale recitacije pesmi Alojza Furlana, našega župnika. Neža, Matevž in Monika so recitirali, za koga sklepajo roke k molitvi. Zadnja pesem z naslovom ‘Ljubezen mame’, v interpretaciji Tatjane Batagelj, je marsikoga ganila do solz.

Povezovalki večera, četrtošolki Maruša in Ivana, sta spretno krmarili med nastopajočimi in na koncu še sami pristopili k Starejšemu otroškemu župnijskemu zboru s Katjo Poljšak, ki je poslušalce popeljal v svet mladinskih napevov.

K prijetnosti večera, napolnjenega s toplino hvaležnosti in prisrčnostjo, je prispevala tudi stenska dekoracija s tulipani, za kar je poskrbela Alina Asberga Nabergoj. Cvetje pa je pospremilo mame še domov, saj so ga otroci po koncu akademije podarili svojim mamam v spomin na praznični večer.

 

 

 

Alojz Furlan: LJUBEZEN MAME

Ko se spočneš, ob tebi zaživi ljubezen mame.
Pod srcem var’je te in te krepi ljubezen mame.
Ko novi svet uzreš, prestrašen z jokom ga pozdraviš,
takrat utolaži te in pomiri ljubezen mame.
Ta svet spoznavaš bolj in bolj, v njem dobro je in hudo,
a stran odžene vse, kar ti grozi, ljubezen mame.
Molitev prvo moli s tabo, čelo ti pokriža,
spolniti Božjo voljo te uči ljubezen mame.
V zahvalo za toplino nežno ji nasmeh poklanjaš,
daru se v žaru sreče veseli ljubezen mame.
Prehitro pride čas, ko v svet te zvabi hrepenenje,
takrat naj var’je te, Boga roti ljubezen mame.
S teboj se žalosti, če kdaj hudobni svet te rani,
uspehov blažena se veseli ljubezen mame.
Še ko s sveta se poslovi, glej, nate ne pozabi,
z nebes svoj sveti blagoslov rosi ljubezen mame.