PESEM ZA MAMO

Ko so ljudje pripravljeni stopiti skupaj ter darovati svoj čas, trud, talente in dobro voljo, vedno nastane nekaj lepega. To je dokazala tudi letošnja prireditev Pesem za mamo, ki jo je ob materinskem dnevu v nedeljo, 27. marca 2022, pripravila župnija Vipava, organizacijo in scenarij pa je prevzela Barbara Kunavar Tomažič. Simpatični plakati, ki jih je za to priložnost oblikovala domačinka Alina Asberga Nabergoj, so po Vipavi vabili na prireditev v zahvalo staršem in  s pisanimi tulipani prinašali sporočilo, da je po dveh letih vendarle prišla pomlad, ko se lahko malo bolj sproščeno zberemo in skupaj praznujemo.

Pomlad je vabila tudi z odra, okrašenega z Alininimi naslikanimi tulipani in s cvetjem, ki so ga na koncu prireditve otroci podarili svojim mamam in starim mamam. Najlepši in najbolj dragocen šopek pa so s svojimi talenti in predvsem sproščenostjo in prisrčnostjo na odru spletali vsi nastopajoči. Prav simpatično je bilo videti najmlajše recitatorke, ki so s svojimi pesmicami narisale nasmeh na vse obraze, nato pa hitro stekle na varno v mamino naročje.

Navdušila je najstniška dramska skupina, ki je na pobudo Žive Jermol uprizorila Pesem za mamo. Pa naj še kdo reče, da se naši mladini nič ne da in da fantje ne marajo sodelovati! Odlični so bili, njihova mladostna razigranost pa je prireditvi dala svežino in sproščenost.

Lepo je bilo videti, koliko talentov imajo naši otroci in mladina. Izkazali so se kot recitatorji in igralci, pa tudi kot glasbeniki in pevci. Od uvodne skladbe, ki jo je na klavir zaigrala Zora, do Urbana in Matica, ki sta s harmoniko tako navdušila občinstvo, da so kljub maskam vsi peli. Na žalost je bolezen preprečila nastop vokalni skupini Segno, so se pa na hitro zbrala dekleta, ki so nekoč prepevala v župnijskem otroškem zboru, in zapela o hvaležnosti mamam.

Na ljubezen do domovine pa tudi do nebeške matere Marije nas je spomnila sopranistka Lejla Irgl, ki je ob klavirski spremljavi Dušana Ješelnika ganila občinstvo s skladbama Domovina in Ave Marija. Ob zavesti, kako nam je lepo, ko živimo v miru, medtem ko čisto blizu divja vojna in ljudje umirajo, se je besedilo poslušalcev posebno globoko dotaknilo in marsikatero oko se je orosilo.

V imenu Občine Vipava je zbrane nagovorila podžupanja, gospa Sonja Lukin, ki je v svojem nagovoru poudarila vrednoto materinstva in zbranim položila na srce, naj se ne bojijo novega življenja, če jim bo dano, da bo naša občina in Vipavska dolina polna radoživih otrok in mladine. Starejše pa je spodbudila, naj mladim družinam stojijo ob strani in jim pomagajo. Tudi tako, da se udeležijo volitev in z odgovornostjo dajo svoj glas tistim, ki bodo poskrbeli za vse generacije in se zavzeli za vrednoto družine.

Ko so ljudje odhajali iz dvorane, je bilo v pogovorih slišati pohvale nastopajočim, prav vse oči pa so žarele od nečesa lepega in dobrega, kar se nas je v tem zgodnjem večeru dotaknilo. Je bil to ponos na naše otroke in mladino, ganjenost ob lepi glasbi in izbranih besedah, veselje nad cvetočo pozornostjo ali hvaležnost? Verjetno vse to in še kaj več. Zaradi te ure, ki smo jo preživeli skupaj, se je tudi v naših srcih in medsebojnih odnosih razcvetela pomlad. Hvala vsem, ki so ji pri tem pomagali!