PRIDI, DUH, KI OŽIVLJAŠ

PRIDI, DUH, KI OŽIVLJAŠ

Mar more pobiti in ranjeni človek spet vstati in nadaljevati svojo pot? Mar more obupani zagledati luč upanja in ji verjeti? Mar se more potolažiti na smrt žalostni? Mar lahko grešnik začuti, da mu je odpuščeno? Mar se more izgubljeni vrniti? More mrtvo srce še kdaj čutiti in ljubiti?

More. Kakor more tudi v asfaltu pognati trava in ne vemo, kako je to mogoče, more priti življenje, kjer je smrt, in ljubezen, kjer je sovraštvo. More priti odpuščanje, kjer prevladuje maščevalnost, in pravica, kjer zmaguje laž. More priti upanje, kjer vsi obupujejo.

More. Ker v nas kot veter neprestano diha Sveti Duh, Duh, ki oživlja, Duh, ki daje življenje. Božji Duh, ki je tu in ne gre stran. Nikoli.

Da, še preden je človek izbral greh, sovraštvo, obup, smrt, je Božji Duh že izbral odgovor na to. Odgovor, ki bo oživil njegovo srce, ki mu bo vrnil življenje in veselje: evangelij. Beseda brez besed, da ga ima brezpogojno in nepreklicno rad.

Vendar je oživitev človeka dolg proces. Res dolg, ne zgodi se čez noč. Kajti Božji Duh ni manipulator. Je ljubezen, ki potrpi, ki je preprosto tam, v človekovem življenju, čeprav si je morda ne zasluži, ljubezen, ki se podarja, ki diha v njegovo srce. Kot umetno dihanje reševalca, ki traja tako dolgo, dokler srce ne spozna, se ne odloči, da ta dih, življenje, ljubezen potrebuje, ker je brez nje človek mrtev. Ker je brez nje sam.

Božji Duh je tudi danes tu in nas prenavlja. Je tudi danes tu, v našem svetu, in diha v ljudi, nad katerimi smo obupali, in v nas, da bi se spremenili. Diha na razne načine, da bi v nas zbudil življenje, tudi na načine, ki nam niso všeč, tudi preko ljudi, ki nam niso všeč. A diha. Diha besede evangelija, uči nas in spominja na velika Božja dela v našem življenju, govori nam, da nas Bog ljubi, in čaka, da bomo ta dih sprejeli in zadihali še sami. Da bomo začeli živeti, kar živi on, ki diha v nas – evangelij.

Morda bo to umetno dihanje za ta bolni, skorajda mrtvi svet, svet brez Boga in brez človeka, trajalo še dolgo, da oživi. A Božji Duh diha in ne bo nehal dihati. Diha na ta svet. In diha na naše srce: »Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam … Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni.«

Koliko časa bo trajalo, da svet začuti ta dih, da ga sprejme, da oživi, je zato enak času mojega odziva. Ko bom zadihal jaz, bo zadihal svet.

Pridi, Sveti Duh, pridi in nas oživi.

Marko Rijavec
19. maj 2013