PRVI ŠKOFIJSKI ROMARSKI SHOD PRI SV. HIERONIMU NA NANOSU

V soboto, 26. septembra 2020, je bil v koprski stolnici med mašo, ki jo je vodil apostolski nuncij v Sloveniji, msgr. Jean-Marie Antoine Joseph Speich, slovesno razglašen za glavnega zavetnika naše škofije sv. Hieronim. Dan za tem je bil pri cerkvi sv. Hieronima na Nanosu prvi škofijski romarski shod.

Septembrski shod pri sv. Hieronimu na Nanosu, ki ga po tradiciji pripravlja Župnija Vipava, zadnja leta obhajamo na četrto septembrsko nedeljo z namenom, da je bližje samemu godu sv. Hieronima. Pri maši se je kljub hladnemu vremenu in strahu pred okužbo zbralo okrog 200 ljudi ter 7 duhovnikov iz različnih krajev škofije. Sprva je imel namen mašo voditi škof Jurij, ker pa to ni bilo mogoče, je poslal uvodni nagovor. V njem nas je povabil, naj bo sv. Hieronim svetilnik v našem življenju. Kot je bila cerkev na Nanosu za mornarje in ribiče svetilnik, da so varno pluli po morju, tako naj bosta sv. Hieronim in njegovo življenje za nas svetilnik, da bomo vedno našli pot do nebeškega Očeta.

Škof Jurij pa je maševal na Nanosu v čast sv. Hieronimu prav na dan njegovega goda, 30. septembra, ko smo obhajali okroglo 1.600-letnico njegove smrti. To, da imamo za zavetnika naše škofije tako imenitnega prevajalca Svetega pisma, naj nas spodbudi, da bomo radi vzeli v roke to knjigo, jo brali in živeli iz tega, kar v njej preberemo.