Srebrna maša g. Aleksandra Skapina

V nedeljo, 10. junija 2012, smo v vipavski župniji obhajali slovesnost srebrne maše našega rojaka gospoda Aleksandra Skapina. Slovesnost se je začela s procesijo duhovnikov, ministrantov in dpljirnikov v domačo cerkev sv. Štefana. Ob prihodu v cerkev smo ga pozdravili s pesmijo »Srebrnomašnik, bod’ pozdravljen …«. V imenu vseh župljanov ga je pozdravil Tomaž Vrčon. Z besedami svetega arškega župnika, Janeza Marije Vianeja, je poudaril potrebnost  duhovniškega poklica za ohranitev vere, ki ga že 25 let zvesto opravlja tudi naš jubilant. Prošnje, ki jih je pripravila Barbara Kunavar Tomažič, so bile klic Bogu, da bi tudi v naših družinah zrasli novi duhovni poklici. Prebrali so jih mladi animatorji in letošnji birmanci. Ob koncu maše je o srebrnomašniku spregovoril še domači župnik mons. Franc Pivk. Zahvalil se mu je za zvesto služenje Cerkvi in spomnil na čas, ko je kot misijonar deloval na Slonokoščeni obali. Z njegovo pomočjo je naša župnija poglobila skrb za misijone, tako z molitvijo kot z darovi. To poslanstvo nadaljujemo še danes.

Na koru sta bogoslužje z ubranim petjem obogatila združena mešani in moški pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Martine Vrčon in ob orgelski spremljavi Damjane Božič Močnik. Pri zahvalni pesmi so se jim z inštrumentalno spremljavo pridružili tudi njegovi domači. Po blagoslovu je sledil še »ofer« za misijone, pri katerem nam je slavljenec osebno podelil srebrnomašne podobice in zrno kakava, simbol Slonokoščene obale.

Po končani slovesni sveti maši smo se zbrali v prijetni senci dreves pred cerkvijo. Moški pevski zbor je slavljencu zapel nekaj pesmi. Ob dobrotah, ki so jih pripravile skrbne vipavske gospodinje in njegovi domači, smo si izmenjali občutke o današnji slovesnosti in navdušeno pokramljali z jubilantom.