Vipavski otroci dočakali obisk svetega Miklavža

Lansko leto je sveti Miklavž praznoval svoj god ravno sredi karantenskega časa, tako nas je lahko (kljub omejitvi gibanja v nočnem času ?) skrivnostno obiskal le ponoči. Zjutraj smo se vsi razveselili njegovih pozornosti in darov, vendar je grenak priokus pustilo dejstvo, da ga nismo imeli priložnosti srečati v živo.

Tudi letos so otroci pisma svetemu Miklavžu napisali že zgodaj v novembru. Miklavževi pomočniki angelčki so bili zelo delavni in pripravljena pisma pobrali še isto noč ter jih odnesli v nebeške dvore. Otroci vedno močno upajo, da se je njihovo ime čim večkrat pojavilo v zlati knjigi delavnih, prijaznih in sočutnih otrok in bo sveti Miklavž njihove skrite in odkrite želje uslišal ter jih tako nagradil za dobra dela.

Najmlajši otroci se srečanja z Miklavžem ali ne spomnijo ali pa ga sploh še niso imeli priložnosti srečati. O, kako so se razveselili, ko smo prebrali vabilo na letošnje miklavževanje v Vipavi!

V nedeljo, 5. 12. 2021, smo si ob 17. uri doma s kavča ogledali igrico z naslovom »Angel varuh zmagovalec«, ki se je predvajala na spletni strani župnije Vipava. Igrico so pripravili v družini Tomažič in jo posneli kar v domači dnevni sobi. Pri tem jim je pomagal Tomaž Šček, ki je pripravil pravi snemalni studio.

Zgodba igrice govori o Moniki, ki je čisto običajna deklica. Monika se mora vsak dan večkrat odločiti med dobrimi in slabimi dejanji, saj jo na eni strani hudobec napeljuje na slaba dejanja, na drugi strani pa ji angel prigovarja naj se odloči za dobro. Le kdo si želi na svetu sebičnosti in sovraštva? Igrico si še vedno lahko ogledate na YouTube kanalu župnije Vipava, (https://www.youtube.com/watch?v=v_7MCGdBYkQ&t=16s) saj sporočilo igrice ni omejeno samo na čas pred godom svetega Miklavža, temveč je aktualno vsak dan: za premagovanje slabega se je vedno treba boriti, le tako bo lahko v nas zmagovalo dobro.

Vsi vipavski otroci do 9. leta so bili po igrici povabljeni, da se osebno srečajo s svetim Miklavžem v cerkvi. Takoj po predvajani igrici smo starši z najmlajšimi pohiteli do cerkve. Množica otrok se je pred cerkvenimi vrati kar sama postavila v vrsto in nestrpno pričakovala, da jih Miklavž povabi naprej. Vsak otrok je od Miklavža prejel kozarec poln domačih piškotov (hvala vsem srčnim pomočnikom!), z njim pokramljal ali naredil skupno fotografijo. Miklavž je vsakemu otroku zaupno prišepnil, da ga bo obiskal tudi ponoči in mu pustil kakšen dar. Čisto vsi otroci so iz cerkve odhajali z nasmehom do ušes in v rokah ponosno nosili kozarce s sladkimi dobrotami.

Sveti Miklavž, pridi spet prihodnje leto. Že sedaj se te veselimo in obljubljamo, da bomo do soljudi strpni, sočutni in darežljivi.