PRAZNIK SVETE BIRME 2021

V nedeljo, 10.10.2021, smo imeli v Logu pri Vipavi, v cerkvi Marije, Tolažnice žalostnih, posebno lepo  slovesnost, ko so devetošolci iz Vipave in Slapa prejeli zakrament svete birme.

Priprave in sama slovesnost svete birme je potekala ob upoštevanju vseh predpisov zaradi Corona virusa, kar je gotovo dalo tej birmi prav poseben pečat. Dneve pred birmo smo doživljali tudi starši in družine na prav poseben način, saj smo skupaj hodili k devetdnevnici, kar je bila čudovita priprava na tako pomemben dogodek. Veselje je bilo toliko večje, ker so sodelovali birmanci in je v cerkvi odmevalo od veselih melodij mladih src.

Slovesnost svete birme se je začela s slovesnim vhodom v veličastno cerkev v Logu. Barbara Kunavar Tomažič je pozdravila vse prisotne in v svojem nagovoru podala birmancem smernice v življenje z zelo zgovornimi primeri. V Markovem evangeliju smo slišali zgodbo mladeniča, ki je želel biti deležen večnega življenja in je vse delal tako, kot veli postava. Le bogastvu, ki ga je imel, se ni mogel odpovedati. Kako pomenljivo sporočilo…

Glavni birmovalec in pridigar koprski škof mnsg. dr. Jurij Bizjak je v svoji pridigi primerjal veter, ki veje, kjer hoče, s svetim Duhom, katerega bodo birmanci na poseben način prejeli. Sveti Duh bo vsakemu pokazal različne poti življenja, lahko tudi zelo čudne poti in stezice, a za vsakega najboljše. Bog daj našim birmancem darov modrosti, umnosti, sveta, moči, vednosti, pobožnosti in strahu božjega. Gospod škof je sveto birmo umestil tudi v sedanji čas strahu in različnih reakcij zaradi epidemije in nas opogumil za mirno soočanje z izzivi današnjega časa.

Po pridigi je potekal slovesen obred svete birme, ki bo vsem prisotnim gotovo ostal v nepozabnem spominu in čudovitem občutku prisotnosti svetega Duha. Ob koncu slovesne svete maše se je Izidor Šček v imenu birmancev in staršev zahvalil vsem, ki so pripomogli k tako lepemu dogodku.

Letos se je na sveto birmo pripravljalo 22 birmancev, eden od njih žal zaradi bolezni ni mogel k birmi v Logu. Ta zakrament bo prejel drugje. Birmanci in starši so sodelovali v vseh delih svete maše, za petje pa je poskrbela Meta Praček s svojo dekliško vokalno skupino Segno.

 

ZAHVALE:

  1. Spoštovani gospod škof Jurij Bizjak. Hvaležni smo vam, da ste podelili zakrament potrditve v veri našim otrokom na poti v samostojnost. Škofova navzočnost med nami kaže, kako velik je ta dogodek. Vaša dobrovoljnost priča o tem, da ste vesel delavec v Gospodovem vinogradu. Vaši nagovori in izjemno povezovanje svetopisemskih odlomkov – vse to podajate s takó značilno melodičnostjo – so za nas zaklad, ki nas nagovarja za sedanji trenutek našega življenja. Naj vas dobri Bog še obilno blagoslavlja v vaši pastirski službi!
  2. Spoštovani gospod župnik Lojze Furlan. Kako pomembno je vaše mesto med nami. Dan za dnem, nedeljo za nedeljo nam posredujete božjo besedo, jo razlagate, prinašate Kristusa s sveto evharistijo v naša življenja. Posredujete odpuščanje in novo moč ter upanje pri sveti spovedi. Zaradi tega so naša življenja bogatejša za veliko duhovnega veselja, ki ga ta svet ne more dati. Hvala za vse vaše delo in trud. Naj vas Bog ohranja pri čim bolj trdnem zdravju in blagoslavlja vaše življenje. Naj bo zahvala družin birmancev tudi v tem, da se bomo vas, gospoda škofa in novih duhovnih poklicev spomnili v molitvah po naših družinah. Hvala in Bog vas živi!
  3. Neposredne priprave na birmo so potekale tudi z Matijem Skapinom na animacijskih srečanjih. Dragi Matija. Hvala za tvoje preživljanje časa priprav na današnji dan z našimi mladostniki. Upamo, da bo vaše druženje naprej med letom prineslo mnogo lepih doživetij, ko vas bo povezovalo prijateljstvo z Bogom in med vami. Prilagamo nekaj pripomočkov, da kitara celo leto ne bo potihnila… Hvala!

Vida Trošt

 

Uvodni pozdrav

YouTube – Birma v Logu