KO PRIDE SVETI MIKLAVŽ V VIPAVO – PREDSTAVITEV KNJIGE IN OTVORITEV RAZSTAVE ILUSTRACIJ

Pred skoraj enim letom se je v glavah in srcih zavednih vipavskih mamic rodila ideja, da bi zbrale spomine, pesmi, molitve in običaje, ki so bili v Vipavi v navadi okrog godu svetega Miklavža. Strinjale so se, da bi bila nepopravljiva škoda, če bi vse to bogastvo, ki se je kot ustno izročilo v družinah prenašalo iz roda v rod, šlo v pozabo. Tako je počasi dozorela zamisel, da bi prosili Vipavke in Vipavce, naj svoje spomine zapišejo, iz tega pa bi oblikovali knjižico, ki bi jo vipavskim otrokom prinesel sveti Miklavž. Odziv je bil lep in Petra Premrl Prelc je nase prevzela večji del odgovornosti, da vse gradivo zbere in uredi. Ob sodelovanju ilustratorke Aline Asberga Nabergoj, oblikovalca Lucijana Bratuša in še nekaj zagnanih članov je malo pred Miklavžem prišla iz tiskarne čudovita slikanica Ko pride sveti Miklavž v Vipavo.

V nedeljo, 11. decembra 2022, je bila v prostorih društva Razmetano podstrešje v stari šoli v Vipavi predstavitev knjige in otvoritev razstave ilustracij Aline Asberga Nabergoj, ki si jo bo mogoče ogledati še do 8. januarja 2023.  Predstavitev knjige je obogatil otroški pevski zbor pod vodstvom Neže Makovec Hace, ki je ustvaril prijetno vzdušje s pesmicama o svečkah na adventnem venčku in o svetem Miklavžu. Na predstavitev so bili povabljeni tudi vsi soustvarjalci knjige ter predstavnika Občine Vipava in Krajevne skupnosti Vipava, ki sta projekt finančno podprli. V imenu društva Razmetano podstrešje se je vsem zahvalila gospa Martina Naglost.

V predstavitvi knjige je bilo med drugim povedano naslednje:

»Knjiga Ko pride sveti Miklavž v Vipavo je sad sodelovanja mnogih ljudi dobre volje. Dokazuje, da se takrat, ko stopimo skupaj, vedno rodi nekaj lepega. Knjigarne so sicer polne raznovrstnih knjig, tudi takih o Miklavžu, a ta knjiga ni običajna slikanica, ampak je neke vrste vipavska spominska knjiga, iz katere bodo še prihodnje generacije lahko spoznavale običaje in podoživljale spomine svojih prednikov, prebirale pesmi in molitve, ki so do zdaj živele samo v ustnem izročilu, v tej knjigi pa so zapisane, da bi jih tudi mlajši rodovi spoznali in ohranili, saj so tudi to korenine, iz katerih rastemo. Knjiga je začela nastajati prav iz te želje po ohranjanju kulturne dediščine povezane z obiskom svetega Miklavža, njeno končno vsebino in podobo pa je na svoj način oblikoval vsak od avtorjev. Poseben čar ji gotovo dajejo čudovite ilustracije domačinke Aline Asberga Nabergoj, ki je Miklavža in njegovo spremstvo upodobila prav na vipavskih ulicah.«

Tako kot je knjiga dragocena zbirka spominov, je bila tudi otvoritev razstave ilustracij in predstavitev knjige posebno dragocena priložnost, ko so se zbrali avtorji prispevkov, ilustratorka Alina Asberga Nabergoj in vsi drugi, ki so sodelovali pri izdaji knjige.

Filozof Rene Descartes je zapisal, da je branje dobrih knjig kot pogovor z najboljšimi ljudmi preteklih stoletij. Knjigi Ko pride sveti Miklavž v Vipavo želimo, da bi odpirala mnoge pogovore v družinah, med Vipavci in drugimi ljudmi dobre volje, da bi bila izhodišče za obujanje spominov na revnejše, pa vendar lepe čase, ko so ljudje še znali ceniti tudi malenkosti in ko je sveti Miklavž s skromnimi darovi izpolnil velike otroške želje.

Vsaka knjiga ima svoj smisel, če najde bralce, ki jo vzamejo v roke, zato upamo, da bo knjiga Ko pride sveti Miklavž v Vipavo lepo sprejeta. Kdor bi jo želel imeti za svojo knjižnico, jo morda podariti otrokom ali vnukom, poslati kot božično voščilo Vipavcem, ki živijo drugje, jo lahko dobi v župnišču ali na TIC-u v Vipavi (priporočen dar je 10 evrov). Hvala vsem, ki ste že ali pa še boste knjigo posvojili. S tem izkazujete hvaležnost ustvarjalcem in spoštovanje do vipavske kulturne dediščine.

Tatjana Batagelj