TRIKRALJEVSKA AKCIJA 2022/2023

Ponovoletno megleno jutro 2. januarja 2023 je bilo bolj kot ne deževno in je nakazovalo turoben, morda prav lenoben prvi ponedeljek  v letu. Toda táko vreme ni odvrnilo otrok in mladih, ki so se odločili, da na zadnji počitniški dan sodelujejo v Trikraljevski akciji 2022/2023 (TKA) v Vipavi.

Zjutraj so se zbrali v župnijskem domu, se najprej z zajtrkom okrepili za na pot, po župnikovem blagoslovu pa kot koledniki v osmih skupinah odšli na različne konce Vipave, tudi na Gradišče in Zemono, opremljeni z zemljevidi pripadajočih smeri poti.

S TKA se med drugim ohranja star slovenski ljudski običaj koledovanja. Trikraljevsko koledovanje je bilo prepoznano kot tako pomemben kulturni običaj, da je od nedavnega vpisano v Register slovenske nesnovne kulturne dediščine. Koledniki zaželijo vse dobro v novem letu, zapojejo pesem kolednico in zdaj kot dobrodelno noto zbirajo  darove »za vrstnike iz sveta, kjer je revščina doma«. Letošnji darovi so namenjeni za delo slovenskih misijonarjev v Braziliji, Albaniji, Angoli, na Slonokoščeni obali, v Ruandi, Burundiju, Etiopiji, Turčiji, Braziliji in Ugandi (več na www.missio.si).

Tudi letos so bili koledniki toplo sprejeti v vipavskih domovih in veseli velikodušnosti Vipavcev. Ob popoldanskem zaključku so na morebitno utrujenost hitro pozabili, bogatejši pa so za izkušnjo ohranjanja kulturne dediščine in prostovoljske dejavnosti v dobro tistih, ki potrebujejo pomoč.

Barbara K. Tomažič