PRAZNIK SVETE BIRME 2020

Pridi, Sveti Duh! Pridi in prebivaj v meni, Sveti Duh!
Letos je bila prav posebna sveta birma. Leto 2020 bo verjetno ostalo zapisano kot posebno že zato, ker smo (bili) priča neobičajnim dogodkom, ki so zaznamovali to leto. Seveda govorimo o virusu, znanem pod imenoma ‘koronavirus’ ali Covid-19, ki je dodobra spremenil ustaljeni potek priprav na sveto birmo. Sprva je bil predviden datum 3. maj 2020, a se je zaradi znanih razlogov vse skupaj zamaknilo na 25. junij 2020, na četrtek, ki je hkrati dan državnosti. Priprava na sveto birmo je bila okrnjena, ni bilo duhovnega vikenda, kot rečemo strnjeni pripravi na prejem zakramenta svete birme. Zaradi časovne stiske pa tudi ni bilo običajnega spraševanja, ki je za birmance vedno strah in trepet. Smo pa starši in birmanci opravili devetdnevnico pred birmo, pri kateri so aktivno sodelovali naši birmanci; brali so berilo, prošnje in peli pri vsaki maši.
Letošnjih birmancev je bilo 39 iz naše župnije ter dva birmanca od drugod. Približno polovica birmancev je bila iz 8.razreda, ostala polovica pa iz 9.razreda. Zaradi ‘korona’ ukrepov smo sedežni red po klopeh razporedili že vnaprej in označili z napisi, na katerih je bilo zapisano ime birmanca ali birmanke. Tako smo se lažje razporedili in organizirali. Sveto birmo je vodil koprski škof mnsg. dr. Jurij Bizjak, ki je v svoji pridigi nagovoril naše birmance. Poleg gospoda škofa sta somaševala tudi naš župnik Lojze Furlan in naš sokrajan, sedaj sežanski župnik Aleksander Skapin. Naši birmanci so sodelovali pri birmanski maši z branjem berila in prošenj. Prinesli pa so tudi različne simbolične darove, med katerimi je bilo pet hlebov, ki so jih sami spekli, ter dve ribi – spomin na čudežno pomnožitev in prošnjo, naj Jezus pomnoži tudi našo vero in dobroto. Med darovi je bil tudi svitek svetega pisma v katerega je vsak od birmancev lastnoročno prepisal en odlomek Božje besede. Sveta maša je potekala tekoče in v sproščenem duhu veselja. Najbolj svečani trenutek je zagotovo bilo sàmo birmanje in pa skupna pesem: pridi, Sveti Duh! Kljub temu, da je bil četrtek, je bila v naših srcih svečana nedelja; dan, ko so naši otroci prejeli zakrament potrditve v veri. Za čudovito glasbeno spremljavo na orglah je poskrbela naša organistka Katja Poljšak; vsi pa smo, po svojih močeh, prispevali k skupnemu petju.
Za brezhibno pripravo, ves trud in delo z našimi birmanci se iskreno zahvaljujemo katehistinji Martini Naglost , vodji animatorjev Matiji Skapinu ter vsem animatorjem. Bog lonaj! Za svečano in lepo sveto mašo se zahvaljujemo gospodu škofu Juriju Bizjaku, gospodu župniku Aleksandru Skapinu ter vipavskemu župniku, gospodu Lojzetu Furlanu. Bogu smo hvaležni za vseh 41 birmancev in Mu jih priporočamo v svojih molitvah, da bi znali ohraniti pokončno krščansko držo in hoditi po poti resnice in ljubezni do bližnjega, kakor nas je učil Gospod.

Ingrid Patricia Boben

ENA OD BOTER JE SPOMIN NA TA DOGODEK NAPISALA TAKOLE:

letošnja birma je bila zaradi neugodnih razmer in velikega števila birmancev (Svetega Duha je namreč prejelo 41 fantov in deklet) precejšen zalogaj. Sveto mašo je obhajal škof dr. Jurij Bizjak na dan državnosti v cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi. Birmanci so z branjem in petjem aktivno sodelovali pri obredu in tako še globje začutili milost Svetega Duha. Prav lepo je bilo gledati njihove nasmejane obraze in srčno veselje, ki so ga izžarevali, ko so se po birmanju vračali v klopi. Gotovo so bili presrečni in zadovoljni tudi starši, botri in ostali, ki so jih spremljali na tej duhovni poti.
Vse to slavje ne bi bilo mogoče brez skrbnosti in predanosti gospoda župnika Lojzeta Furlana, katehistinje Martine Naglost ter pomoči animatorjev in seveda staršev. Njim gre zahvala za to, da so birmanci v duhovnem razkošju, lepo okrašeni cerkvi in pristni mladostni preprostosti prejeli Svetega Duha in njegove darove, ki jim bodo pomagali v življenju izbrati prave poti.