PREDSTAVITEV ZBORNIKA O PROF. MSGR. JANEZU ZUPETU

Ob 75-letnici rojstva prof. msgr. Janeza Zupeta je izšel zbornik »Janez Zupet. Življenje, posvečeno Besedi«. V nedeljo, 13. oktobra 2019, je bila v avditoriju Škofijske gimnazije Vipava prva predstavitev, ki sta jo organizirali župnija Vipava in ŠGV.

16. oktobra 1944 se je rodil prof. msgr. Janez Zupet, duhovnik, prevajalec in lektor, ki je večji del plodnega življenja preživel v Vipavi. Dobra tri leta po njegovi selitvi v večnost je izšel zbornik, ki ga je uredil dr. Anton Štrukelj s pomočjo sodelavcev. V njem so zbrani spomini sorodnikov, sodelavcev, učencev, sobratov, prijateljev in drugih, ki so vsaj del življenja hodili ob njem. Dodana so nekatera besedila prof. Zupeta: njegova teološka razmišljanja, predstavitve posameznih prevodov, nekaj pogovorov, ki jih je imel za tiskane medije, in pestro slikovno gradivo. Ob koncu je obsežna bibliografija: pregleden dokaz njegove bogate zapuščine. Za oblikovni izgled je s pretanjenim občutkom za skladnost poskrbel vipavski rojak, akademski slikar in grafični oblikovalec, g. Lucijan Bratuš.

Slovesna predstavitev zbornika je v domačem in sproščenem vzdušju izzvenela kot ‘praznik besed’ v spomin na velikega ljubitelja in poznavalca Besede in besed. Skozi ves program so se kot ‘pokušina Zupetovih slaščic’ prepletale misli iz zbornika: zapisi o g. Zupetu in njegove misli ter se s tehtno vezno besedo prelile v bogato ‘besedno gostijo’.

V osrednjem delu je zbrane nagovoril škof Jurij Bizjak in ‘slaščicam’ dodal nekaj prisrčnih ‘ocvirkov’. Župan Občine Vipava, g. Goran Kodelja, je pojasnil, zakaj pri odločitvi o finančni podpori zbornika ni okleval: g. Janez Zupet je bil velik človek, da malo takih, in vsem je v zadoščenje, da smo njegovo delo pravilno cenili ter ga še za časa življenja imenovali za častnega občana. Urednik, g. Anton Štrukelj, je zgoščeno predstavil vsebinsko zasnovo zbornika ter se zahvalil sodelujočim: kar 46 različnih piscev je prispevalo svoje prispevke, s pomočjo katerih se izrisuje in trajno ohranja podoba g. Janeza Zupeta. V imenu sorodstva je spregovorila sestra g. Zupeta, ga. Ana Pucihar. Njen občuten nagovor je izzvenel v vprašanje, kaj preprečuje izid novega prevoda slovenskega Misala, ki ga je g. Zupet oddal v začetku leta 2013.

Program so s petjem obogatila dekleta vokalne skupine Segno ter pevci moškega pevskega zbora župnije sv. Štefana iz Vipave.

Po obilju ‘hrane za dušo’ je bila priložnost za srečanje in druženje, ko so se obiskovalci prireditve lahko okrepčali še z ‘dobrotami za telo’, ki so jih pripravili vipavski župljani. Bilo je lepo … in verjamem, da je bil zadovoljen tudi g. Janez Zupet, ki je bil ves večer z nami ter nas spremljal z neke druge perspektive …

Martina Krečič

Povezave do spletnih objav o prireditvi v Vipavi.

https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/zivljenje-posveceno-besedi?Open

V Vipavi ob 75-letnici rojstva prof. msgr. Janeza Zupeta predstavitev njemu posvečenega zbornika

Prisluhni predstavitvi zbornika: »Janez Zupet. Življenje, posvečeno Besedi«