ŽUPNIJSKO ROMANJE 2019

V soboto, 19. oktobra 2019, smo se župljani iz Vipave, s Slapa in z Goč s svojima župnikoma odpravili na romanje na jug Slovenije. Ob 7. uri smo se zbrali v Vipavi in se z dvema avtobusoma odpeljali proti Brestanici. Med potjo smo zmolili hvalnice in rožni venec, zapeli smo pa tudi Marijino pesem, saj je bil naš prvi postanek v baziliki Lurške Matere Božje v Brestanici. V tej cerkvi, ki je znana tudi kot slovenski Lurd, smo imeli sveto mašo, pred njo pa nam je o njenem nastanku nekaj povedal tamkajšnji župnik Jože Špes.

Po sveti maši smo pohiteli na bližji grad Rajhenburg, kjer smo si ogledali muzejsko zbirko o trapistih, ki so tam prebivali in izdelovali čokolado, in o zbirnem taborišču, ki je bilo tam urejeno v času druge svetovne vojne. Po ogledu muzeja in nakupu spominkov (čokolade, likerjev idr.) smo si ob avtobusih privoščili skupen obed iz popotne torbe, si razdelili blagoslovljena kruh in vino.

Po »kosilu« nas je pot vodila do zadnjega postanka na naši romarski poti – Kartuzije Pleterje. Tam smo si ogledali staro gotsko cerkev in video predstavitev življenja kartuzijanov. Sledile so litanije v kapeli Marije Brezmadežne. Pred odhodom smo se podružili še ob kapljici cvička in modre frankinje in ob prigrizkih.

Po lepem in sončnem dnevu smo se vrnili v domačo dolino z upanjem, da se čim prej spet združimo in poromamo še na kakšen drug kraj.

Barbara Batagelj