SREČANJE ZAKONSKIH JUBILANTOV 2023

V nedeljo, 12. 11. 2023, smo se z zakonci jubilanti zahvalili za zakrament zakona.

V naši župnijski skupnosti smo letos petnajsto leto zapored oblikovali in sodelovali pri maši, ko smo se posebej spomnili na zakonce jubilante. Osebna vabila je prejelo 98 parov.

Po pozdravnem nagovoru je g. župnik Lojze Furlan čestital vsem zakoncem jubilantom. Še posebej je čestital zlatoporočencem in srebrno poročencem. Poročenih 50 in več let je petdeset parov. Od teh so trije pari zlatoporočenci. V župniji imamo letos tudi tri pare, ki praznujejo 60 let skupnega življenja in en par si je v oporo 65 let. K maši vsako leto povabimo tudi pare, ki so se poročili pred letom oziroma so poročeni manj kot pet let. Veselje je bilo pogledati, kako se je cerkev napolnila z vozički in mladimi družinami z dojenčki. Navdajajo  nas z upanjem, da se bo darovanjska ljubezen, ta razpoznavna krepost in vrednota kristjanov množila naprej, ne glede na zlorabljanje besede ljubezen.

G. župnik je v pridigi spodbudil pare, da poživijo in ohranjajo v zakonu spoštovanje, vljudnost in gostoljubnost. Spoštovanje je poleg ljubezni temelj zdravih odnosov in zakona. V zakonu se zgodi marsikaj, tudi hudi prepiri in nesoglasja, a naj vedno najde svoje mesto iskreno spoštovanje in beseda oprosti. V zakonu ni nič samoumevno, čeprav se večkrat tako zdi. Besedici prosim in hvala naredita katerokoli skupnost bolj človeško in živo.

Janez Zlatousti (+407) se je v svojih pridigah o zakonskem in družinskem življenju dotaknil konkretnih vprašanj, s katerimi so se soočali ljudje njegovega in našega časa. Dejal je:  »Ničesar ni, kar bi tako tesno združevalo življenje dveh ljudi, kot je ljubezen med možem in ženo.«

Biti ženi mož.  Biti možu žena. To  je Božji načrt vsakega zakona.
V svobodni in obojestranski podaritvi med možem in ženo Bog uresničuje edinost nasprotij in enost vsega.

Utrip letošnjih jubilantov pred in po druženju v prenovljenem župnišču:
»Žiher« se zahvalimo Bogu. Veliko nam je bilo zaupano. Veliko smo prejeli.«

»Se vidimo ob taki priložnosti čez deset let.«

Vsem zakoncem jubilantom in njihovim družinam smo zaželeli, da bi obujali in ustvarjali lepe spomine in se veselili skupnih let.