ŽUPNIJA VIPAVA ROMALA V RIM IN VATIKAN

Avtobus romarjev Župnije Vipava je štiridnevni termin pred letošnjim praznikom vseh svetih izkoristil za romanje v Rim in Vatikan.

Rim nas je sprejel v čudovitem toplem sončnem vremenu in takoj ob prihodu smo se že počutili domače – obiskali smo namreč papeški zavod Slovenik. Osrednja pozornost na romanju je bila sicer namenjena obisku vseh štirih velikih rimskih bazilik: Svetega Pavla izven obzidja, Svetega Petra, stolnice Svetega Janeza v Lateranu in Marije Snežne. Ob ogledu Foruma Romanum smo osveževali in dopolnjevali svoje zgodovinsko znanje o političnem, verskem in splošno družbenem življenju antičnega Rima. In razsežnost pomena ‘kruha in iger’ zlasti ob ogledu Koloseja in Circusa maximus. Vsakodnevni del programa so bile svete maše: na kraju smrti apostola Pavla, v cerkvi Gospodovega oznanjenja nedaleč od Trga Sv. Petra, v kapeli Germanika in v baziliki Marije Snežne, v kateri sta med drugim relikviarij Svetih jaslic in grob Sv. Hieronima, zavetnika koprske škofije. Obhajanje svetih maš je prinašalo umiritev od turističnega vrveža in izročanje svojih romarskih namenov – prošenj in zahval – Bogu v krajih začetkov Cerkve. 

Tudi italijanska domoljubna nota, izražena v njihovem veličastnem narodnem spomeniku Il Vittoriano, marsikoga ni pustila ravnodušnega – pomembno je imeti rad svojo domovino. Čas se je našel tudi za obvezni postanek na španskih stopnicah, v veliki gneči hiter met kovancev v Fontano di Trevi, za kratek oddih na Trgu Navona, razglede na mesto in okolico s terase Germanika, za par odličnih kapučinov.

Posebno doživetje je bilo na trgu Svetega Petra videti papeža ob molitvi angelovega češčenja na tokratno nedeljo zaključka sinode. Svoj del, spoštljiv in tudi presunljiv, je romanju dodal ogled Kalistovih katakomb. 

Romanje je bilo nadvse bogato z ogledi številnih zgodovinsko pomembnih krajev in zgradb Rima ter Vatikana. Tako vodič agencije Trud Janko Pirc kot zlasti duhovni vodja romanja vipavski vikar Gabriel Kavčič, ki sta v Rimu tudi študirala, sta bila neizčrpen vir dodatnih informacij, pogosto začinjenih z veliko mero humorja. Tako je starostno raznolika skupina v odličnem vzdušju preživela vsebinsko bogate dneve s polno petja in smeha, a tudi zbranosti, ko je bil čas za to. Na romanju ni umanjkala niti Vipavcem ljuba Dajte mi zlatih strun, ki je poleg Ave Marie zazvenela v amfiteatru mesta Ostia, antičnega pristaniškega mesta za Rim. Z veliko hvaležnostjo za doživetja skupnega romanja smo ob povratku v noči na praznik vseh svetih odhajali na svoje domove.

Rim prevzema nepregledne množice turistov s svojo izjemno zgodovino, arhitekturo in umetnostjo. Če ga obišče kristjan, pa poleg navedenega lahko tam doživlja posebno spoštovanje do zgodovinskih krajev začetka krščanstva in hkrati okrepi svojo osebno vero. Navdušujoče je, kako je domala na vsakem koraku mogoče s siceršnjim poznavanjem povezovati zgodovinske kraje, grobove svetnikov, dogodke iz krščanske zgodovine.

Vsaj tako močno, kot napravijo vtis na popotnika čudovite znamenitosti večnega mesta, pa mu lahko na grobu apostola Petra (Skale) v njemu posvečeni baziliki spregovorijo svetopisemske besede: Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš (Jn 6,68).

Barbara K. Tomažič