SVETOPISEMSKA SKUPINA PRI ZAMEJSKIH SLOVENCIH

Svetopisemska skupina ima redna srečanja od oktobra do maja, zaključimo pa vsako leto z izletom oz. romanjem in piknikom.

Letos smo se odločili, da se v soboto, 13. maja 2017, odpravimo k rojakom čez mejo, na Repentabor. V tamkajšnji cerkvi Marije Vnebovzete je naš duhovni voditelj, gospod župnik Alojz Furlan, najprej daroval sveto mašo v zahvalo za naša srečanja, na katerih se bogatimo ob Božji besedi in drug ob drugem. S petjem in sodelovanjem z uvodi, prošnjami in zahvalami pri maši je vsak dodal nekaj svojega k lepoti bogoslužja.

Po maši nam je cerkev in župnijo ter versko življenje slovenske skupnosti v zamejstvu predstavil tamkajšnji župnik, gospod Anton Bedenčič, o zgodovini teh krajev in o izzivih, s katerimi se slovenska skupnost sooča danes, pa nam je spregovoril zamejski novinar in javni delavec,  gospod Ivo Jevnikar.  

Sledilo je prijetno druženje ob skupni mizi, kjer smo obed začeli po svetopisemsko – z lomljenjem blagoslovljenega kruha in kozarcem blagoslovljenega vina.

V Repnu smo si ogledali lepo ohranjeno značilno kraško hišo, nato pa smo se odpeljali do izhodišča razgledne pešpoti Napoleonice nad Tržaškim zalivom. V sončnem popoldnevu smo uživali v prelepem razgledu in v dobri družbi.

Zadnja postaja našega druženja je bilo Marijino svetišče na Vejni, kjer je takrat ravno potekala sveta maša ob stoletnici Marijinih prikazovanj v Fatimi, zato smo si svetišče le v tišini ogledali, potem pa se odpravili proti domu, da tudi mi počastimo to pomembno obletnico v našem božjepotnem svetišču v Logu.