V DEŽELO SPET PRIŠEL JE LEPI MESEC MAJ

»… Spet nabral bom šopek šmarnic in Mariji v dar, bi v kapelici na vasi, dal ga na oltar …«

Tako so, vsak majski večer, pri cerkvi na Gradišču zazveneli otroški glasovi in naznanili začetek nekoliko drugačne šmarnične pobožnosti kot smo jo bili vajeni prejšnja leta.

Zbrali smo se na trati pred gradiško cerkvijo, postavili Marijin kipec in ga okrasili s cvetjem. Če nam je ponagajalo vreme, smo zavetje poiskali v cerkvi. K šmarnični pobožnosti je vsak dan  ob približno 18.15 vabil tudi gradiški zvon. Družine, skupine prijateljev in sošolcev so bile povabljene, da sooblikujejo pobožnost s petjem, branjem dnevne Božje besede in šmarničnega branja ter molitvijo rožnega venca ali litanij Matere Božje.

Letos smo sledili zgodbi o fantu Filipu, ki se s podeželja preseli k teti v mesto. V novi šoli se sreča z nasiljem in z mnogimi najstniškimi pastmi ter težavami. Ob branju življenjepisa blaženega Alojzija Grozdeta najde zgled in oporo za spopadanje z vsakdanom.

Ob ponedeljkih in sobotah je šmarnicam sledila tudi sveta maša, kjer sta nas gospod župnik in gospod vikar nagovarjala z razlagami posameznih vzklikov iz litanij Matere Božje.

Prav poseben pa je bil tudi šmarnični zaključek. V torek, 30. 5. 2023, smo se zbrali na šmarnični pobožnosti, nato smo Marijo v procesiji nesli okrog cerkve in obhajali sveto mašo na prostem. Po maši so redni šmarničarji za svoj trud prejeli majhno nagrado, vsi prisotni pa smo se posladkali s sladoledom.

K šmarnicam je redno prihajalo več kot 30 otrok, ki jim lahko dodamo še lepo število občasnih šmarničarjev. Čeprav je bila pobožnost prilagojena otrokom, so se je radi udeleževali tudi starši, stari starši in starejši. Izkušnja tako oblikovane majske pobožnosti se nam je usedla v srce, nas spoznala in tesneje povezala med seboj. Sklenili smo, da drugo leto izkušnjo ponovimo.

Hvala vsem, ki ste darovali svoj čas in talente ter pomagali sooblikovati letošnje šmarnice.

Hvala vsem malim in malo večjim šmarničarjem za vztrajnost.

Hvala gospodu župniku in gospodu vikarju za podporo pri izvedbi in kateheze.

Hvala, draga mati Marija, da nas vedno znova združuješ pod svojim plaščem.