ŽELEZNOMAŠNIK FRANC KRALJ NA SLAPU

V nedeljo 9. 10. 2022 je Slap pri Vipavi dočakal praznovanje častitljivih 70 let mašništva duhovnika,     častnega prelata in dolgoletnega slapenskega župnika, gospoda Franca Kralja. 15. avgusta letos je minilo 70 let, odkar je leta 1952 v Ljubljani, takrat še ne 23-letni mladenič z Liga nad Kanalom obljubil večno zvestobo Gospodu. Kakor apostol Peter je vzkliknil: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te ljubim!« Ta njegova ljubezen se je skozi vsa leta duhovništva krepila in se razlivala na vse, s katerimi se je srečeval v svojem življenju, še posebej pa smo to občutili Slapenci, med katerimi je kot duhovni oče preživel kar 44 let svojega bogatega življenja.

Kljub temu da jesen svojega življenja preživlja v Petrovem domu v Šempetru pri Gorici, čutimo njegovo ljubezen, ki nam jo namenja prek molitve in priprošnje k Vsemogočnemu Očetu. Ob posebnih priložnostih se rad vrača v čudovito cerkev svetega Matija, za katero je skrbel skoraj pol stoletja in jo varoval kot punčico svojega očesa. Ob vsakem obisku prinese na Slap poseben duhovniški blagoslov. Tako je bilo tudi ob tokratni, še posebej slovesni železni maši jubilanta Franca Kralja, ki jo je ob prisotnosti dekana Franca Likarja, duhovnikov Borisa Kretiča in Andreja Vovka ter vikarja Gabriela Kavčiča vodil gospod Alojz Furlan.

Iskreno hvaležni za vse darovane svete maše, podeljene zakramente, vse ure verouka in vsa osebna srečanja smo slapenski župljani ob praznovanju svojemu dolgoletnemu župniku izročili duhovni šopek naših molitev in dejanj.

V duhu Premrlove pesmi, ki je zadonela med slovesnostjo železne maše na Slapu, želimo, naj nam Kristus Kralj še dolgo spremlja in ohrani našega dragega duhovnika Franca Kralja, Božja roka pa naj nanj še siplje številne blagoslove.

Orjana Curk, Ingrid Petrič