ORGELSKI KONCERT DUŠANA JEŠELNIKA

29. 9. 2017 se je v vipavski cerkvi odvijal čudovit orgelski koncert. Orgle so zazvenele v vsej svoji veličini in s svojo mogočnostjo odprle srca naši dobroti. Koncert je namreč imel dobrodelno noto in zbrani prispevki so v celoti namenjeni obnovi našega župnišča.

Predstavil se nam je diplomant orgelskega oddelka Akademije za glasbo iz razreda profesorice Renate Bauer, organist Dušan Ješelnik, ki veliko igra po ljubljanskih cerkvah, koncertira po Sloveniji in nastopa s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo. Kot gostja se mu je v nadaljevanju pridružila domačinka, sopranistka Lejla Irgl.

Prisluhnili smo skladbam Buxtehudeja, Bacha, Vremška, Bucka in Mascagnija.

Najprej je zazvenel Buxtehudejev Preludij v fis-molu. Sledil je Bachov Preludij in fuga v A-duru, nato pa so zazvenele variacije na znan koralni napev Moja duša poveličuje Gospoda z latinskim naslovom Magnificat slovenskega skladatelja Sama Vremška.

Zatem sta sledili dve sakralni ariji – Bist du bei mir J. S. Bacha in Ave Maria P. Mascagnija – ki ju je zapela Lejla Irgl, in sta nekako uvedli v najbolj veličastno skladbo koncerta, Buckovo Sonato v g-molu, ki je romantična skladba v treh stavkih. Prvi stavek predstavi pompozno temo, jo obdeluje in konča z nadvse slovesno kadenco, drugi stavek prinaša čudovito romantično melodijo, ki v marsičem spominja na Beethovnove druge stavke klavirskih sonat,

Medtem ko je tretji stavek virtuozna toccata z mogočnim zaključkom. Posebnost dela je, da mora organist v dveh delih skladbe z nogama hkrati zaigrati tri pedalne tipke.

Po bučnem aplavzu kar lepega števila prisotnih je sledil koncertantov dodatek, nadvse impresivna Batalla Imperial, skladba španskega srednjeveškega skladatelja Juana Cabanillesa, ki poslušalcev ni pustila ravnodušnih in so z velikim navdušenjem nagradili mojstrsko izvedbo.

Ob koncu se je povezovalec koncerta Luka Ličar zahvalil vsem sodelujočim, med njimi tudi registrantoma (Katja Poljšak in Matej Marc), in poslušalcem. Potem pa je prišel k ambonu še župnik in poprosil koncertanta za še en dodatek, »da se večer zaključi z glasbo«. Tako je zazvenela – skupaj z zgoraj omenjeno Lejlo Irgl – O, mati čistega srca.