ŽUPNIJSKO ROMANJE

V soboto, 23. septembra 2017, se je več kot petdeset župljanov pod duhovnim vodstvom gospoda župnika Alojza Furlana odpravilo na župnijsko romanje na Zaplaz, v Ajdovec, Dobrnič in Žužemberk.

Na Zaplazu, v osrednjem božjepotnem svetišču novomeške škofije, smo v cerkvi Marijinega vnebovzetja obhajali sveto mašo, pri kateri smo poleg osebnih prošenj in zahval na oltar položili predvsem prošnjo za uspeh svetega misijona, ki bo v naši župniji potekal naslednje leto v postnem času. Rektor svetišča nas je v nagovoru spodbudil, naj romanje izkoristimo ne le za ogled znamenitosti in lepot dežele, ampak tudi za bolj osebno srečanje drug z drugim, da bi bolj začutili, da smo med seboj bratje in sestre.

V Ajdovcu smo v rojstni župniji škofa Janeza Frančiška Gnidovca pobliže spoznali tega svetniškega kandidata, božjega služabnika, ki je kot kaplan služboval tudi v Vipavi. O njem, o drinskih mučenkah, blaženem Alojziju Grozdetu ter o drugih velikih možeh in ženah iz teh krajev, pa tudi o strašnih preizkušnjah, ki so se tu dogajale v času 2. svetovne vojne, so nam spregovorili tamkajšnji župnik, bogoslovec in Gnidovčev pranečak.

Romanje smo nadaljevali v Dobrniču, v cerkvi Svetega Jurija, kjer sta bila krščena še dva velika Slovenca – misijonar Friderik Irenej Baraga in pokojni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar.

Naša zadnja postaja je bila lepo obnovljena cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Žužemberku.

Bogu hvala za čudovit sončen dan v prelepih krajih Suhe Krajine in Dolenjske, za vse, ki so romanje pripravili in vodili, in za vse, ki so se ga udeležili. Z molitvijo, pesmijo, sveto mašo, bratskim obedom in druženjem smo tkali in utrjevali vezi med seboj, da bi bili kot župljani vedno bolj eno.